Tuesday, May 11, 2010

~Normal or Ceaserean ~

waaahhhh..jmp lg kwn2 sblm aku berehat panjang nnt..memandang kan xlame je lg nk rest ni,sblm tu smpat la bukak topik ni..ape pndpt kwn2 nk normal ke ceaser? aku kalo bole nk normal je sbb normal sakit jap je tp kalo ceaser maunye mkn bertahun2..

MySpace

"Bersalin adalah satu proses semula jadi yang dianugerahkan oleh Allah S.W.T kepada setiap wanita yang mengandung."Tidak ada mana-mana wanita mengandung yang akan kekal mengandung selama hayat mereka, cukup tempoh anak akan keluar melalui saluran peranakan ibu sebagai satu tindak balas semula jadi sistem tubuh mereka," ujar Nadine Ghows, pengasas The Gentle Birthing Group (GBG),sebuah kumpulan sokongan untuk ibu-ibu yang memilih untuk bersalin secara normal.

Sebab itu bakal2 ibu zaman skrg ni dah terlalu biase dengan istilah-istilah seperti ceaserean, induce, epidural, vasektomy, etonox dan pelbagai lagi teknik rawatan bagi membantu memudahkan proses bersalin.Biasenye kaedah bersalin secara normal pula hanya relevan dihospital-hospital kerajaan (jika tiada komplikasi yang melibatkan nyawa ibu atau bayi)

Jika kandungan tidak mempunyai apa-apa komplikasi, pilihan terbaik
ialah bersalin secara normal tanpa sebarang intervens


P/s:ade jgk yg plh nk bersalin dlm air???ade kat Hospital Pantai Kuala
Lumpur dan Island Hospital Penang..

0 comments:

Post a Comment